• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/psychli45/domains/cintadebats.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/psychli45/domains/cintadebats.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/psychli45/domains/cintadebats.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/psychli45/domains/cintadebats.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/psychli45/domains/cintadebats.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/psychli45/domains/cintadebats.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
-A +A

Behandelvormen

Cinta de Bats werkt zoveel mogelijk met behandelvormen die wetenschappelijk als nuttige behandelingen zijn aangetoond en behandelvormen die in de praktijk effectief zijn gebleken. Behandelvormen die nodig zijn worden gecombineerd met zo veel mogelijk afgestemming op uw wensen, behoeften en klachten.

Aandachtgerichte cognitieve therapie (waaronder mindfulness)

Bij aandachtgerichte cognitieve therapie (waaronder mindfulness) leert u uw aandacht richten op wat er is en waar u uw aandacht op wilt richten. Wat is geweest (verleden) en wat gaat komen (toekomst) wordt minder belangrijk. Door uw aandacht langere tijd te richten op iets (zintuiglijke indrukken, lichamelijke gewaarwording, gedachten of gevoelens) wordt uw aandacht verscherpt en verbeterd. In de aandachtgerichte cognitieve therapie leert u beter opletten en observeren waardoor u minder automatisch reageert op moeilijke situaties. U leert tijd nemen om het juiste te doen. U leert accepteren wat er is zonder schuld of schaamte of te willen veranderen waardoor u nare of moeilijke zaken beter aankan. U leert met meer afstand naar uzelf en uw situatie kijken. U kan dan kiezen wat u wel en niet wilt doen.

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie richt zich niet op de problemen zoals in veel andere behandelvormen wel het geval is maar op de oplossingen van de problemen. De therapie gaat er vanuit dat de cliënt het beste weet wat goed voor hem of haar is. De behandelaar hoeft dan alleen de goede vragen te stellen en te zorgen voor een positieve en hoopvolle sfeer.

Cognitieve gedragstherapie

De cognitieve gedragstherapie gaat er vanuit dat gedrag (dat wat iemand doet) wordt gestuurd door gevoelens en gedachten. Gevoelens zijn niet makkelijk te veranderen, maar gedachten kun je onderzoeken en uitdagen om er achter te komen of ze je helpen of niet. Door anders over je klachten te denken kan je gedrag veranderen waardoor je er minder last van hebt. In de cognitieve gedragstherapie wordt iemand zich meer bewust van zijn of haar gedachten. Vaak gaat het om gedachten die van zelf opkomen (automatische gedachten) en die verstorend werken.

De vier vragen van Byron Katie

Byron Katie is een Amerikaanse vrouw die zelf jarenlang ernstige psychische klachten had. Ze kwam er, in de loop van vele behandelingen, achter dat slecht vier vragen belangrijk zijn om minder last te hebben van onze klachten. Ze gaat er vanuit dat we niet zo zeer last hebben van wat ons overkomt, maar uitsluitend van wat we er van maken, hoe we daarover denken.

Ontspanning (relaxatie)

Lichamelijke spanning bouwt zich vaak in de loop van de tijd en heel langzaam in ons lichaam op. Spanning uit zich vaak in lichamelijke klachten, vermoeidheid en slecht slapen.

Verbeelde ontspanning (imaginaire relaxatie)

Tijdens een ontspanningsoefening kan de behandelaar iemand in gedachte leiden naar een plek die iemand aangenaam vindt. Dit kan een plek zijn waar de persoon al eens is geweest, maar ook de voorstelling van een rustgevende plek is goed. Deze verbeelding waarbij de zintuigen, horen, zien, ruiken en voelen/ tasten worden versterkt, kan een diepe ontspanning geven.

Psychotherapie

Psychotherapie zijn gesprekken met de behandelaar waarin de behandelaar geen problemen voor u oplost, maar u helpt om de nare ervaringen die u heeft meegemaakt anders te zien, pijnlijke gevoelens te verwerken of moeilijke situaties anders aan te pakken.